Gaseauline.nl

Vervoer informatie blog

Een spoorstang voor je auto kopen

spoorstang

 Een spoorstang en behoort tot het stuursysteem van een voertuig. Spoorstangkoppen zijn bolvormige stangkoppen. Ze bevinden zich aan elk uiteinde van de stang. Samen met de spoorstang zijn zij verantwoordelijk voor de stuurwielen om het spoor te behouden. Wielen kunnen de door het stuursysteem aangegeven rijrichting niet veranderen. Zowel de bolvormige stangkoppen als de stang verbinden het stuurpunt op de fusee en op de trekstangarm. Meestal zijn er in moderne auto’s twee spoorstangen per as en bevindt de trekstangarm zich tussen twee assen.

spoorstang

De spoorstangkoppen zijn continu onderhevig aan spanning

 Spoorstangkoppen zijn onderhevig aan spanning. Ze zijn betrokken bij elke stuuractie en alle tegenmaatregelen zijn tegen hen gericht. Spoorstangkoppen zijn onderhevig aan slijtage. Net als de gewrichten falen ze in de loop van de tijd. Dit wordt duidelijk wanneer het wegdek slecht is of wanneer er een lichte trilling is, zelfs wanneer de besturing stationair draait. Het is noodzakelijk om de werking van de stang te controleren.

Spoorstang

 Het defecte spoorstangeind kan niet worden gerepareerd

 Het defecte spoorstangeind kan niet worden gerepareerd. Het is noodzakelijk om het te vervangen. De spoorstangkop bevindt zich op een moeilijk bereikbare plaats. Het is dus noodzakelijk om dit werk te doen in een inspectieput met een platformlift ter beschikking. Bovendien is het na het vervangen van het spoorstangeind opnieuw nodig om het toespoor af te stellen.
Om de staat van het onderdeel te bepalen, controleer je deze als eerst met een zaklamp op scheurtjes. Bij de inspectie moet speciale aandacht worden besteed aan de afdichtingen van het spoorstangeind. Controleer ook het gewricht op vrij spel. Om de speling precies te kunnen beoordelen, dient het voertuig op de inspectieput te worden geplaatst. Anders moet de controle altijd door twee personen worden uitgevoerd.