Gaseauline.nl

Vervoer informatie blog

Welke spanbanden kun je het beste kopen?

Spanbanden

Als je spanbanden nodig hebt, kun je natuurlijk zomaar een soort kiezen. De meeste mensen doen dat ook, omdat ze niet weten dat er verschillende soorten zijn. Maar er bestaan wel meerdere soorten spanbanden die ook nog aardig wat kunnen verschillen. In dit artikel leggen wij je uit welke soorten spanbanden er zijn.

Sterkte

Een belangrijk verschil tussen de verschillende soorten spanbanden is de sterkte. Soms wordt gedacht dat de sterkte van de banden te herkennen is aan de kleur, maar dat is niet het geval. Spanbanden zijn wel verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar de kleur zegt niets over de sterkte.

Wel heeft de sterkte vaak te maken met de breedte van de band. Een bredere band betekent meestal een hogere sterkte. De sterkte van de spanband wordt uitgedrukt in daN en staat meestal vermeld op het label.

Spanbanden

Ratel en haken

De uitvoering van de ratel is ook een belangrijk punt om op te letten bij het aanschaffen van spanbanden. In de meeste gevallen hebben spanbanden allemaal dezelfde ratel die werkt met een duwbeweging. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor spanbanden met een ratel die juist de andere kant op werkt. Hiermee span je de banden met een trek- of haalbeweging, waar minder kracht voor nodig is.

Ook is het aan te raden om te kijken of je nog haken nodig hebt. Dit hangt af van het doeleinde waarvoor je de spanbanden wilt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor spanbanden met sleufgatfittingen voor bevestiging aan een rail in vrachtwagens.