Gaseauline.nl

Vervoer informatie blog

Hoe kan je voor de beste prijs autoruit vervangen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet de carrosserie van een auto waar de meeste schade aan ontstaat. Het wordt namelijk vaak over het hoofd gezien, maar eigenlijk zijn de autoruiten het meest vatbaar voor beschadigingen. Dit komt omdat er op tal van uiteenlopende manieren ruitschade aan kan ontstaan. De autoruitschade kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een ongeval, maar kan ook worden veroorzaakt door vandalisme door steenslag. Wanneer je ruitschade hebt wil je waarschijnlijk voor de beste prijs autoruit vervangen. In dit geval moet er rekening worden gehouden met twee verschillende factoren, namelijk de prijs van de nieuwe autoruit evenals de kosten voor het vervangen van de autoruit.

Wanneer autoruit vervangen?

Een autoruit (laten) vervangen is niet bij alle soorten autoruitschade direct een noodzaak. Veel autoruitherstellers zullen je namelijk graag willen doen geloven dat dit altijd het geval is, ondanks dat dit volgens de apk keuringseisen van de RDW niet altijd verplicht is. Neem nu bijvoorbeeld de voorruit. De voorruit is gemaakt van gelaagd glas wat er voor zorgt dat er bij ruitschade enkel sprake is van een sterretje of flinke barst. Is deze ruitschade gelegen buiten het gezichtsveld van de bestuurder? Dan kan je deze in principe even laten zitten. Een afkeuring voor apk zal immers alleen volgen op het ogenblik dat het sterretje of de (enkele) barst het zicht van de bestuurder op de weg negatief kan beïnvloeden. Indien deze buiten het gezichtsveld is gelegen is dat uiteraard niet mogelijk.

Een compleet ander verhaal is het echter wanneer we gaan kijken naar de zij- en achterruiten van de auto. Deze zijn bij de meeste auto’s in tegenstelling tot de voorruit niet gemaakt van gelaagd glas. Het gevolg is dat er geen sterretje of barst in zal verschijnen, maar wel dat de autoruit in ontelbare stukken uit elkaar zal spatten. Een volledig kapotte zij- of achterruit is bijzonder vervelend, niet alleen omdat het comfort er flink door wordt beïnvloed, maar ook omdat regen er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat de elektronica wordt beschadigd. Een zij- of achterruit die volledig stuk is wordt dan ook bij voorkeur zo snel mogelijk hersteld. Voor een lage prijs autoruit vervangen is prima mogelijk als je weet waar je op moet letten.

Hoe kan je bij autoruit vervangen kosten besparen?

Veel automobilisten die geconfronteerd worden met autoruitschade vrezen meteen hoge kosten voor autoruit vervangen. Een nieuwe autoruit kopen kost namelijk heel wat geld… of niet? Dat is een beetje afhankelijk van je persoonlijke keuze. De grootste kostenpost is de nieuwe autoruit. Op dit vlak heb je echter twee mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor origineel autoglas met merklogo of een after market autoruit. De eerste keuze is meteen ook de duurste. Het feit dat er een merklogo op de autoruit staat zorgt er immers voor dat deze alleen door een erkende merkdealer mag worden verkocht en deze exclusiviteit zorgt ook voor een fors hogere prijs.

Wil je dus een veel te hoge prijs voor het vervangen van je autoruit voorkomen? In dat geval is het altijd interessant om te kiezen voor een after market exemplaar. Een dergelijke autoruit is niet alleen verkrijgbaar voor een veel scherpere prijs, daar komt ook nog eens bij dat er op geen enkele manier op de kwaliteit hoeft te worden ingeleverd. After market autoruiten worden dan ook altijd geproduceerd volgens de strengste Europese kwaliteits- en veiligheidsnormen, wat te herkennen is aan het E-keurmerk op de autoruit.