Gaseauline.nl

Vervoer informatie blog

Telematica, wat is dat precies?

Telematica is kort gezegd een samenvoeging van twee woorden, namelijk telecommunicatie en informatica. Binnen de telematica worden deze twee wetenschappen bij elkaar gebracht. Maar wat houden deze twee wetenschappen in? Onder de branche telecommunicatie valt onder andere alles wat te maken heeft met telefoonlijnen en kabels. Kijk je naar de informaticabranche dan hebben we het voornamelijk over computersystemen en gegevens. Samengevoegd moet je bij telematica dus denken aan onder andere dataverbindingen, elektrotechniek en satellietcommunicatie. Telematica omvat alles wat te maken heeft met communicatie op afstand. De communicatie kan lopen via ‘ouderwetse’ kabelverbindingen, maar loopt tegenwoordig steeds vaker via draadloze netwerken en satellieten.

Hoe is telematica ontstaan en wat kan ik er mee in mijn bedrijf?

De oorsprong van de telematica ligt in de jaren 60 van de vorige eeuw. Bij de marine van de Verenigde Staten werd een systeem ontwikkeld om onderzeeboten te kunnen volgen. Dit deden zij met behulp van satellieten die rond de noord- en zuidpool draaiden. Zo ontstond het eerste Global Positioning System (GPS) ter wereld. De ontwikkeling van deze nieuwe technologie leidde tot het ontstaan van telematica toepassingen zoals wij die nu kennen.

In de jaren 70 breidde de ontwikkeling zich verder uit. De allereerste GPS-satelliet werd in 1978 gelanceerd. In datzelfde jaar sprak de Franse overheid in een rapport voor het eerst over de term telematica.

De toepassingen van de telematica zijn onvoorstelbaar uitgebreid. Een veelvoorkomende en bekende toepassing is het gebruik van telematica in voertuigen. Op je computer of mobiele apparaat kun je real time een voertuig volgen. Maar telematica is veel uitgebreider dan alleen maar het volgen van een voertuig via een stipje op de kaart.

Heb jij een bedrijf met een of meerdere auto’s op de weg? Dan kun jij ook profiteren van de vele voordelen die telematica biedt. Ontdek het met het efficiënte en doeltreffende telematics fleet management systeem van Verizon Connect. Dit prachtige systeem geeft jou als eigenaar of manager een duidelijk zicht op onder andere de volgende punten:

  • Voertuig Tracking
  • Onderhoud van de voertuigen
  • Safety Tracking
  • Risico Analyse

Op ieder moment van de dag heb je duidelijk overzicht waar jouw voertuigen zich bevinden. Zo stuur je eenvoudig de dichtstbijzijnde chauffeur op pad voor een opdracht die op dat moment nieuw binnenkomt.

Door het gebruik van telematica kan het fleet management systeem alle gegevens over het gebruik van de auto’s automatisch uitlezen. Aan de hand van deze gegevens plan je eenvoudig onderhoudsbeurten aan je voertuigen in.

Meer veilige kilometers rijden met behulp van telematica? Ook dat is mogelijk. Een duidelijk digitaal overzicht vertelt je alles over het rijgedrag van je chauffeurs. Rijstijl, snelheid en gebruik van de veiligheidsgordel, alles wordt overzichtelijk geregistreerd. Het helpt je om chauffeurs bewust te maken van een veilige rijstijl.

Met alle gegevens uit jouw fleet management systeem is het voor verzekeringsmaatschappijen mogelijk een juiste risico analyse te maken.

Ga jij ook gebruik maken van de mogelijkheden van telematica?

Je weet nu wat telematica is en je hebt kennis gemaakt met de voordelen die deze techniek voor jouw bedrijf heeft. Wil jij ook efficiënter en kostenbesparend werken met behulp van telematica? Ga dan nu meteen naar https://www.verizonconnect.com/nl/ voor meer informatie.