Gaseauline.nl

Vervoer informatie blog

Droogijs stralen favoriet bij oldtimer bezitters

Droogijs stralen is met stip de nummer 1 straalmethode bij bezitters van oldtimers. Schade- en vochtvrij stralen is zeer gewenst bij oude voertuigen.

Stralen met droogijs of soda

Het aantal bezitters van young- of oldtimer stijgt met de dag. Een oud voertuig is niet alleen leuk om te bezitten maar ook nog eens een uitstekende belegging. En eenmaal in bezit is het vertroetelen begonnen en anderen pakken de klus van het restaureren aan.

Verwijderen van coatings

In vroeger jaren werden auto’s gemaakt van inferieur plaatmateriaal dat naast de lak aan de bovenzijde, ook aan de onderkant bescherming nodig had om het roesten tegen te gaan.
Deze coatings verliezen hun beschermde werking in de loop der jaren en dat is het moment om de oude beschermlaag eraf te laten halen.

Schadevrij verwijderen

Dat verwijderen dient absoluut schadevrij te gebeuren natuurlijk. Het onderliggende materiaal mag niet vervormen of bekrast worden. En droogijs biedt daarin de uitkomst, want het stralen met droogijs voorkomt beschadiging aan de carrosserie, terwijl het vuil wel goed verwijderd kan worden. Dat maakt droogijs stralen uitermate geschikt voor oude en kwetsbare voertuigen.

Ook het interieur

Vaak is een stoffen interieur in een ouder voertuig gekwetst door lekkende ijsjes, make-up, transpiratie of andere zaken die vlekken achterlaten. Het schoonmaken levert veelal problemen op omdat de stof vervormt, scheurt of verkleurt tijdens het reinigen. Droogijs stralen is ook hier de oplossing, want met de juiste droogijs straalapparatuur is het reinigen van stoffen bekleding goed mogelijk. 
De bekleding, maar ook vloer- en kofferbak bedekking zal flink opknappen en in veel gevallen zelfs als nieuw worden als het is behandeld met droogijs stralen.

Absoluut geen vocht

Droogijs gaat van vaste vorm als ijs over in gasvorm, dat verschijnsel heet in de natuurkunde sublimeren. En juist omdat er geen sprake is van smelten, is er ook geen vocht. Het voorkomen van vocht is van belang bij de behandeling van oudere voertuigen. Geen elektrische storingen, vochtplekken of vervelende roestvorming op onbereikbare plekken nadat er met droogijs gestraald is.

Kostenbesparende methode

Alhoewel droogijs wat duurder is dan een straalmiddel als zand of glasparels, is de tijdswinst die kan worden behaald de doorslaggevende factor. Er is geen restmiddel op het vuil na dat is weg gestraald. Na het stralen blijft er wat stof over dat eenvoudig kan worden opgeveegd. Bij andere straalmethoden is er sprake van hetzelfde vuil, maar daarbij komt nog eens de hoeveelheid straalmiddel dat is gebruikt. 
Bovendien hoeven elektrische delen en rubbers niet apart te worden afgeschermd met droogijs stralen.

Onderdelen worden brandschoon

Naast de onderzijde en het interieur van een youngtimer of oldtimer, zijn losse onderdelen ook uitstekend te reinigen met droogijs. Denk daarbij aan waterpompen, dynamo’s of zelfs dashboards. Vrijwel ieder materiaal kan gestraald worden met droogijs. Alleen dempingsmatten die gemaakt zijn van stof laten zich lastig behandelen met droogijs stralen.
Direct na het stralen zijn gestraalde objecten gegarandeerd vetvrij en zijn ze klaar om verder te behandelen of te monteren.

U hoeft er de deur niet voor uit

De auto staat in een spit, op een brug, of is nog niet rijklaar. Maar toch wilt u de straalwerkzaamheden graag op korte termijn uitgevoerd zien. In dat geval bent u bij Iceblaster aan het juiste adres. De compleet ingerichte bus bevat namelijk alle benodigdheden om de straalwerkzaamheden op locatie uit te kunnen voeren. Compressor, straalmachines, slangen, nozzles en zelfs een krachtige generator indien er onverhoopt geen elektriciteit aanwezig is.
Met deze middelen is het droogijs stralen op vrijwel iedere locatie mogelijk en hoef u er de deur niet voor uit.

Diepte reiniging

Onderdelen die gemaakt zijn van meer poreuze materialen zoals aluminium kennen door de jaren heen meer vervuiling dan uitsluitend het oppervlak. De poriën van deze materialen gaan in verloop van tijd volzitten met vuil. Dit vuil is niet met droogijs te verwijderen omdat dit echt een oppervlakte reiniger is. 
Maar geen nood, ook hiervoor is de oplossing dichterbij dan u denkt.

Soda stralen reinigt dieper

Natriumbicarbonaat is een soort baksoda met een speciale straal toevoeging. Ook een zacht materiaal dus er ontstaat geen schade aan het te stralen object. Deze methode reinigt tot in de kleinste poriën van het materiaal dat er daardoor na het stralen weer volledig als nieuw uitziet.

Stof of water

Anders dan met droogijs is er bij deze methode wél sprake van een straalmiddel dat achterblijft. Het stralen met soda veroorzaakt veel stof, maar het reinigt subliem. Als het stof echter op de locatie een probleem is, dan schakelen wij over op de natte methode. Onze geavanceerde straalmachine maakt dan een waterfilm op het te stralen object die ervoor zorgt dat het stof 100% geabsorbeerd wordt.
En het soadawater dat overblijft is 100% biologisch afbreekbaar.

Geen schade aan elektra

Ook met soda stralen zal er geen schade optreden aan elektrische onderdelen. Het is echter wel voorwaarde dat de gestraalde objecten goed en langdurig worden nagestraald met schoon water. Iceblaster zorgt daarvoor direct nadat het stralen klaar is. Het advies is om vier uur later het object nogmaals na te spoelen met water om er zeker van te zijn dat alle soda gegarandeerd wordt verwijderd. Soda is een bijtende stof die op de lange duur schade kan veroorzaken aan materialen.

Stralen op locatie

Iceblaster straalt op locatie in een straal van ongeveer 35 kilometer rondom de standplaats Gilze. Straalobjecten verder weg kunnen in goed overleg ook worden aangenomen. Losse onderdelen kunnen worden gebracht en die worden door ons verzameld tot we er voldoende hebben om ze in onze werkplaats te behandelen. Afhankelijk van de drukte bedraagt de doorlooptijd van los te stralen onderdelen ongeveer twee tot drie weken.

Bespreken van de werkzaamheden

Omdat onze medewerkers zeer ervaren zijn in de oldtimer en youngtimer branche, kunnen ze ieder straalobject beoordelen. En soms is het nodig om eerst ter plaatse te komen om met u de werkzaamheden te bespreken. We kunnen dan ook verder ingaan op uw eigen specifieke wensen en waar nodig adviezen geven. Neemt u gerust contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Telefoon: 06-31195979 of via ons contactformulier.

Bereikbaar tijdens kantooruren van maandag tot en met vrijdag en op zaterdag tussen 10 en 12 uur.