Gaseauline.nl

Vervoer informatie blog

De 9 beste motorsongs aller tijden

Zoevend over de snelweg, met de borst plat erop of juist heerlijk ‘laid back’ op de chopper. Voor vele motorrijders is hun motor geen vervoersmiddel, maar een levensstijl. Urenlang toerend over de Amerikaanse freeways, een muziekje in de helm en even volledig loskomen van de problemen uit het dagelijks leven: het is een droom voor velen. En wat speel je dan af in je helm? Ongetwijfeld één van onderstaande tien pure motorsongs!

1. Oerend Hard – Normaal

Oerend Hard: zonder enige twijfel de beste Nederlandstalige motorplaat die ooit is uitgebracht. Het droevige verhaal van Bertus en Tinus, die de terugrit van de motorcross met de dood moesten bekopen. Het nummer betekende in 1977 de doorbraak van de Achterhoekse boerenrockband Normaal en is heden ten dage verworden tot een klassieker die nog steeds luidkeels meegezongen wordt door jong en oud.

2. Radar Love – Golden Earring

Als we dan toch in de Nederlandse hoek zitten: het Britse radiostation Planet Rock verkoos in 2011 het nummer Radar Love van de Haagse rockband Golden Earring tot “ultimate driving song”! En terecht, want bij het horen van de begintonen trek je de gashendel meteen wat verder open. Overigens begrijpt men in het buitenland helemaal niets van de titel: waarom zijn die Hollanders toch zo dol op flitspalen?!

3. Ace of Spades – Motörhead

Oké, toegegeven: de naam van deze band – Motörhead – heeft eigenlijk helemaal niets met motoren te maken. Motorhead is namelijk straattaal voor ‘speedgebruiker’. Maar het nummer Ace of Spades ‘an sich’ is wel een heerlijke motorplaat. En als je wilt, kun je in de tekst het onzekere leven van de motorrijder herkennen. De motorrijder die iedere rit weer speelt met het lot en daar een kick van krijgt. “If you like to gamble, I tell you I’m your man. You win some, you lose some, all the same to me”.

3. Highway To Hell – AC/DC

Mogen we dit dé gaspedaalplaat noemen? Het lijkt me wel, toch? “Living easy, living free”, het is het levensmotto van menig motorduivel. En waar Radar Love nog ‘waarschuwt’ voor de flitspalen, mogen bij Highway To Hell alle remmen los. ”No stop signs, speed limit, nobody’s gonna slow me down”!

4. Drivin’ My Life Away – Rhett Akins

In een lijstje met motorhits mag een vleugje country natuurlijk niet ontbreken. En hoewel dit nummer, dat oorspronkelijk werd geschreven en gezongen door Eddie Rabbit, natuurlijk eigenlijk een truckersong is, zien we ons al toeren op de Harley Davidson, met deze klassieker door de oortjes. ”Ooh, I’m drivin’ my life away, lookin’ for a better way for me.”

5. 2-4-6-8 Motorway – Tom Robinson Band

Is het country of is het rock? Hoe dan ook: dit nummer mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Overigens hebben we ook in dit geval eigenlijk te maken met een trucker song. Maar goed: de levens van de trucker en de man op de motor zijn dan ook goed te vergelijken!

6. Turn the Page – Metallica

Als er één nummer is dat de keerzijde van het vrije bestaan – namelijk de eenzaamheid en de gedachten die je overvallen – beschrijft, dan is het wel Metallica’s Turn the Page. Zeker geen track om nog wat gas bij te geven, maar eentje die je automatisch doet nadenken. “Is dit wel wat ik wil? Is dit het me waard om haar te moeten missen?” Of zoals James Hetfield zingt: “Out there in the spotlight, you’re a million miles away. Every ounce of energy you try to give away”.

7. Back on the Road Again – REO Speedwagon

Met Back on the Road Again tapt REO Speedwagon uit een ander vaatje dan we doorgaans van de Amerikaanse band gewend zijn. Van ballads naar ongekende hardrock, die desondanks ook bij de niet-hardrockliefhebber nog steeds heerlijk in het gehoor ligt. En waarom dit dan een motortrack is? De titel zegt genoeg!

8. Whatever You Want – Status Quo

Als er één plaat in het verlengde ligt van Radar Love, dan moet het wel deze zijn. De rustige opbouw, maar dan de kenmerkende gitaarsolo, waarna het gas open gaat. Eigenlijk is het onmogelijk om níet te headbangen op dit nummer, ook niet op de motor!

9. All Right Now – Free

“Free”, is dat niet hoe iedere motorrijder zich wil voelen? Daar sluit de naam van deze band natuurlijk perfect aan. En hun grootste hit, All Right Now, is simpelweg een heerlijk nummer voor op de motor. Wederom de kenmerken de gitaarriff aan het begin en het ritme in de muziek dat je vergeet te beseffen hoe hard je eigenlijk rijdt. Dat maakt een motorplaat een motorplaat!