Gaseauline.nl

Vervoer informatie blog

Tips voor het rijexamen

Het is zover! Je hebt de opleiding directiechauffeur gevolgd en moet afrijden voor je rijexamen. Dit is iets waar je jezelf erg zenuwachtig voor kan maken. Nergens voor nodig! Als je onderstaande tips hebt gelezen slaag je in één keer voor je rijexamen!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het begint al bij je voorbereiding. Zorg ervoor dat je de juiste rijschool uitzoekt die bij je past. Daarbij komt kijken dat het belangrijk is dat je genoeg lessen hebt gehad voordat je gaat afrijden. Je moet zelf het gevoel hebben dat je er klaar voor bent. Wanneer je zelf dat gevoel hebt, dan zul je dit ook uitstralen. Weet zeker dat je de volledige controle over de auto hebt en zorg ervoor dat je het rijden voldoende beheerst.

Bijzondere verrichtingen

Dit is denk ik wel het punt waar iedereen het meest tegenop ziet. Het kan zijn dat je al een vrijstelling voor de bijzonder verrichtingen hebt gehaald tijdens je tussentijdse toets. In dat gevoel hoef je hier al niet meer tegenop te zien. Moet je de bijzondere verrichtingen nog wel doen, dan is het belangrijk dat je je aan de verkeersregels houdt en dat je goed om je heen blijft kijken. Wees je ervan bewust dat de bijzondere verrichten niet perfect hoeven te zijn. Het is belangrijk dat de situatie veilig is en dat je de auto volledig onder controle hebt. Aan de hand hiervan zal de examinator inzien of je wel of niet geslaagd bent voor dit onderdeel.

Rijd de rit met je eigen kennis

Als je af moet rijden gaan veel mensen je allerlei tips geven. Dit is goed bedoeld en er kunnen ook zeker waardevolle lessen uit gehaald worden. Houd er echter wel rekening mee dat je van slag kan raken van de verhalen van andere mensen. Hierdoor kan je anders gaan rijden dan je gewend bent en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kunt best iets hebben aan de tips, maar onthoud dat de tips van je rijinstructeur het meest belangrijk zijn. Je rijinstructeur kent namelijk je rijstijl en weet op welke punten je moet letten.

Probeer nooit op de gok te rijden

Het kan ook zijn dat je erg zeker van je zaak bent en denkt dat afrijden niet zoveel voorstelt. Hierdoor rijd je maar een rondje en zie je soms niet de belangrijke punten in. Niemand kan natuurlijk foutloos rijden en als je een klein foutje maakt hoef je niet in paniek te raken, maar het is wel goed om te letten op de omgeving. Als je twijfelt of een bepaalde situatie mogelijk is, vermijd deze dan. Ga in dat geval niet impulsief iets doen. Bij de omkeeropdracht hoef je niet gelijk om het moment te keren wanneer de examinator dit aangeeft. Rijd rustig nog een einde door zodat je het op jouw tijd kan doen.