Gaseauline.nl

Vervoer informatie blog

Deze producten gaan er allemaal op transport naar Spanje

transport spanje

Nederland is een exportland. Nederlandse producten gaan op transport naar Spanje, Frankrijk, Duitsland en nog veel verder. We produceren immers meer dan we binnenlands nodig hebben en dat levert goede handel op.

transport spanje

Wij importeren natuurlijk ook. Die heerlijke sinaasappels het hele jaar door komen zelden uit Nederland! Vaak hebben we die te danken aan Spanje want daar groeit de sinaasappel veel beter. Maar welke producten gaan er eigenlijk op transport naar Spanje?

Export naar Spanje

Spanje staat in de top tien van belangrijkste handelspartners van Nederland. Er is een kleine dip geweest in onze export naar Spanje maar sinds 2017 neemt deze weer toe. Wij exporteren bovendien als land meer naar Spanje dan we importeren van daar. In totaal heeft Nederland in 2018 voor 14,8 miljard euro producten naar Spanje verstuurd. 

transport spanje

Totaal zijn er drie productgroepen die Nederland veel exporteert naar Spanje: machines en vervoermaterieel, chemische producten en gefabriceerde goederen. Toegegeven: die productgroepen zijn nogal breed. Wat wel meteen opvalt is dat Nederland weinig voeding exporteert, terwijl dit vanuit Spanje wel de grootste export naar Nederland is. 

De chemische producten zijn een interessante productgroep om te exporteren. Je kunt bij chemische producten denken aan een uiteenlopend scala aan producten maar waar het met name om gaat is geneesmiddelen en medicinale en farmaceutische producten. Medicijnen, dus. Of producten die gebruikt worden om medicijnen te maken.